Dynamics of diagnostics

Dynamics of diagnostics
Dynamics of diagnostics
11 and 12 January 2019
12:30 - 6:00 PM

Information on the content of the course is only available in Dutch.


Een diagnose is nooit “af”, zelfs niet als deze volgens de regels is gesteld na het doorlopen van alle logische stappen die bijvoorbeeld in de strategie van de differentiaal diagnostiek zijn opgenomen. Het is en blijft namelijk altijd slechts een momentopname van een dynamisch proces dat per definitie nooit stilstaat.


Wanneer een patiënt zich aan u presenteert, laat hij een evenwicht zien dat op dát moment stabiel en begrijpelijk is. Dat evenwicht kunt u benoemen, beschrijven en op basis daarvan een behandeling inzetten. De patiënt zal door het consult en door de behandeling uit dat tijdelijke stabiele evenwicht worden gebracht en naar een nieuw evenwicht bewegen. U verwacht natuurlijk dat dat in de richting zal zijn die u met uw behandeling hebt ingezet. Maar dat is niet vanzelfsprekend het geval.


Onderliggende dynamiek

Het onderliggend dynamisch proces wat tot een verstoring van de homeostatische balans bij de patiënt heeft geleid, is essentieel. Welke beweging ligt daaraan ten grondslag? Hoe moeten wij het lichaam van de patiënt lezen om te begrijpen wat het ons daarover vertelt?


Als u een patiënt uit zijn tijdelijke stabiele evenwicht brengt, kan het onderliggend dynamisch proces weer de overhand krijgen. Een krachtige beweging kun je namelijk niet zomaar in de door jou gewenste richting beweging. Hij kan bijvoorbeeld ook overslaan - ook onbedoeld door een door u ingezette behandeling - op een andere meridiaan.

 

Als therapeut hebt u de verantwoording, dat te begrijpen. U behandelt namelijk geen diagnose, u behandelt de dynamische processen die zich bij/in een patiënt afspelen. En de enig juiste behandeling is het begeleiden van de patiënt naar zijn eigen homeostatische evenwicht, waarin hij zelf weer alle uitdagingen die het leven aan hem stelt, binnen de grenzen van zijn “eigen” homeostase kan verwerken. Die begeleiding kan bestaan uit gesprekken, acupunctuurbehandelingen, Chinese kruiden, tuina, shiatsu, voedingsadviezen, leefregels, Tai Chi, QiGong, doorverwijzing naar een westerse specialist, etc. 


Welke begeleiding de juiste is, hangt af van het onderliggend dynamisch proces en de mogelijkheden die u als behandelaar hebt, de voor de patiënt noodzakelijke beweging in gang te zetten.


Wat leert u tijdens deze tweedaagse cursus?

Tijdens de eerste dag zult u leren hoe u bij een patiënt naar de onderliggende dynamische processen moet leren kijken waarmee een patiënt zich bij u presenteert. Wat betekent dat voor de behandeling? Welke acupunctuurpunten en/of welke kruidenformules moet u gebruiken om tegelijkertijd een patiënt te behandelen én om te voorkomen dat een dynamisch proces overslaat op een andere meridiaan? Wat zijn de valkuilen?


Tijdens de tweede dag zal dit verder uitgewerkt worden met een drietal patiëntdemonstraties.


Location
Kontakt der Kontinenten
Amersfoortsestraat 20
3769 AS Soesterberg

Tel: +31 346 351755
Language
Dutch
Price
€ 345

incl. koffie/thee/water

Required knowledge

Basic TCM.

Target group

Acupuncturists, herbalists, tuina therapists, shiatsu therapists, last year TCM, students acupuncture, students herbalism, students tuina, students shiatsu.

Accredited by

Accreditation is obtained from NVA (code ATK), NWP (3 points/day) and Zhong (category 1, 5 NAP).

Accreditation will be applied at Eufom and BAF if a student is a member of one of these organizations.

A member of the VNT can apply for an individual accreditation in the member section online.

© International Lectures | PO Box 1814 | NL-3800 BV Amersfoort | T: +31 611269709 | E: info@internationallectures.nl