Basic Theory of Ancient Greek Medicine and Greek Acupuncture

Basic Theory of Ancient Greek Medicine and Greek Acupuncture
Basic Theory of Ancient Greek Medicine and Greek Acupuncture
13 april 2018
12:30 - 18:00 uur

geannuleerd

Waar komt Griekse acupunctuur vandaan?

De oude Griekse arts Hippocrates (460-370 BC) wordt beschouwd als een van de meest buitengewone personen in de geschiedenis van de geneeskunde. Hij wordt genoemd als de vader van de westerse geneeskunde vanwege zijn blijvende bijdragen aan het veld als oprichter van de Hippocrates’ School van de Geneeskunde.


Het is minder bekend dat Hippocrates in zijn werk On de Nature of Man een netwerk van phlebes of aderen heeft beschreven – waarschijnlijk omdat hij aderlatingen deed – die geen verband hadden met de bloedvaten in het lichaam. In feite beschreef Hippocrates een netwerk van energetische kanalen (meridianen) die meer lijken op de Chinese meridianen dan op de bloedvaten uit de moderne westerse anatomie.


De laatste jaren is Hippocrates Geneeskunde, of Oude Griekse Geneeskunde, in onbruik geraakt, doordat, dankzij z’n technologische superioriteit, moderne westerse geneeskunde ons wil doen geloven dat we nu veel meer over de menselijke natuur weten dan onze voorouders. Hierdoor is er een westerse arts ontstaan die op geen enkele manier lijkt op iemand met de therapeutische capaciteiten die een beoefenaar van gezondheidszorg volgens Hippocrates zou moeten bezitten.


Hij geloofde dat een therapeut een heldere en diepe kennis van de menselijke natuur zou moeten hebben, en dat de basis voor therapie bestaat uit de morele competentie van een therapeut die zijn eigen deugdzaamheid ten behoeve van de patiënt zou cultiveren. Op een spiritueel niveau wordt onder ‘deugdzaamheid’ zelfkennis verstaan, gebed, en het streven naar matiging en waarheid. Op een emotioneel niveau is ‘deugdzaamheid’ de cultivering van liefde en compassie. Op het niveau van verlangen, is ‘deugdzaamheid’ zelfbeheersing voor geneugten en genoegens. Door het verwerven en cultiveren van ‘deugdzaamheid’ op alle niveaus van de menselijke ziel bereikt de behandelaar een staat van zelfverbetering terwijl hij positieve energie aan zijn patiënten geeft.


Het beste van twee grote traditionele werelden

Om deze waardevolle therapeutische principes te herstellen, de Traditionele Chinese Geneeskunst in Griekenland te verspreiden, en om de overeenkomsten tussen twee medische werelden te tonen, is in 2011 Griekse Acupunctuur opgericht door het samenvoegen van het beste van deze twee grote medische tradities.


De basis wordt gevormd door de morele principes van Hippocrates (de kunst van therapie zou onder iedereen moeten worden verspreid; de behandelaar dient bescheiden te zijn en alleen ten dienste van de patiënt te handelen) en op de vier meridiaanparen die hij heeft genoemd in zijn On the Nature of Man die overeenkomen met de vier elementen en vier vloeistoffen. Overigens herhaalt Aristoteles exact dezelfde passage in zijn History of Animals, waarmee het grote belang wordt aangetoond.


Als je de phlebes die Hippocrates heeft beschreven legt op het traject van de Chinese meridianen zijn er maar een paar kleine verschillen. Wanneer je Hippocrates’ aderlatingsgebieden op de Chinese meridianen legt, zijn er grote overeenkomsten met de al bekende Chinese acupunctuurpunten.


Op die manier zijn 72 acupunctuurpunten geïdentificeerd. Deze punten weerspiegelen de 2 (Yin-Yang en Hippocrates’ theorie van Vuur en Water), 3 (drie-eenheid van de menselijke natuur: beenmerg, bloed, darmen; de natuur van de menselijke ziel, volgens Plato: geest, emoties, verlangen) en 4 (overeenkomend met de vier elementen en vier vloeistoffen; en het getal waardoor het aantal acupunctuurpunten op iedere meridiaan kan worden gedeeld). In relatie met TCM weerspiegelt het ook de 5 (het totaal aantal TCM-acupunctuurpunten; 5x72=360), 6 (het totale aantal Chinese primaire meridianen; 6x1=72). De 8 en 9 worden ook weerspiegeld: 8x9=72; 8=23 en 9=32.


Wat wordt er tijdens de cursus behandeld?

De cursus bestaat uit twee delen.


Het eerste deel is de basale theorie van de Ancient Greek Medicine met de volgende onderwerpen:

Vuur en Water. (Yin-Yang in het Chinees)

De 4 elementen. (vuur, lucht, water, aarde)

Essentie-Beenmerg.

De drie-eenheid van de menselijke natuur. (beenmerg-bloed-darmen)

De menselijke ziel. (geest, emotie, verlangen)

Defensieve energie. Ziekte. De ziekmakende factoren.


Het tweede deel bestaat Griekse Acupunctuur met daarin de volgende onderwerpen:

Introductie van de Griekse Acupunctuur.

De 4 meridianen van Hippocrates.

De 72 acupunctuurpunten.

Het gebruik van Griekse Acupunctuur bij een aantal aandoeningen.


De handout bestaat uit het boek Greek Acupuncture – Meridians and Points according to Hippocrates van Dr. Alexandros Tilikidis (253 pagina’s). Het boek is gratis voor deelnemers van de cursus.


Locatie
Kontakt der Kontinenten
Amersfoortsestraat 20
3769 AS Soesterberg

Tel: +31 346 351755
Taal
Engels
Prijs
€ 195

incl. koffie/thee/water en het boek Greek Acupuncture – Meridians and Points according to Hippocrates van Dr. Alexandros Tilikidis.

Vereiste voorkennis

Basis TCM.

Doelgroep

Acupuncturisten, herbalisten, tuina therapeuten, shiatsu therapeuten, laatste jaar TCM, studenten acupunctuur, studenten herbalist, studenten tuina, studenten shiatsu.

Geaccrediteerd door

Accreditatie zal worden aangevraagd bij NVA, NWP en Zhong.

Accreditatie zal worden aangevraagd bij Eufom en BAF indien de cursist bij een van deze vakorganisaties is aangesloten.

Een lid van de VNT kan op de leden-site een individuele accreditatie aanvragen.

geannuleerd
© International Lectures | PO Box 1814 | NL-3800 BV Amersfoort | T: +31 615500460 | E: info@internationallectures.nl