Oud en Nieuw lezing: Wat er gebeurt als Oud en Nieuw elkaar ontmoeten

Oud en Nieuw lezing: Wat er gebeurt als Oud en Nieuw elkaar ontmoeten
Oud en Nieuw lezing: Wat er gebeurt als Oud en Nieuw elkaar ontmoeten

Yan Schroën en Alexandros Tilidikis

5 januari 2018
14:00 - 18:00 uur
Toen in Rome in 153 v. Chr. het begin van het jaar op 1 januari werd gezet, was en van Oud en Nieuw nog geen sprake. Dat gebeurde pas na vele pogingen om een datum als nieuwjaar te bestempelen waaronder 1 september, 24 september, Kerstmis, 1 maart, 25 maart en Pasen. Pas in de vijftiende en zestiende eeuw gingen de meeste staten in Europa er toe over Nieuwjaar op de eerste januari te vieren.
In Nederland is het traditie om oudejaarsavond met familie en vrienden te vieren, waarbij oliebollen en/of appelflappen worden gegeten. Er wordt gekeken naar een oudejaarsconference en om twaalf uur toost men met champagne op het nieuwe jaar en wordt er zeer veel vuurwerk afgevuurd.

In China markeren de feestdagen de rustpauzen na de seizoenen voor ploegen, wieden en oogsten. Het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als Lentefestival of Lentefeest, valt op een tijdstip dat de werkzaamheden op het land vanwege de winter stil liggen en is de belangrijkste van de Chinese feestdagen.
Het is gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren koopt en het huis schoonmaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier - en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken. Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen.

Er zijn nog veel meer culturele verschillen. Boeddhisten vieren nieuwjaar met de Eerste volle maan in april, Hindoes vieren nieuwjaar tijdens Holi (februari/maart), Joden vieren nieuwjaar op Rosj Hasjana (eind september), Moslims vieren nieuwjaar op 1 Muharram en in oude Perzische landen wordt op 21 maart met Noroez nieuwjaar gevierd.

Genoeg stof dus om over te praten, en dat is Yan Schroën meer dan toevertrouwd. Hij zal de middag openen met de lezing “Oud en Nieuw: een eeuwenoude traditie”.

Alexandros Tilidikis zal in zijn lezing “Ancient Greek Acupuncture” een boeiend en voor velen onbekend verhaal uit de doeken doen over de Griekse arts Hippocrates (460 v. Chr.-370 v. Chr.), door de meesten van ons gezien als grondlegger van de westerse geneeskunde. Hippocrates was de eerste arts die ziekte niet zag als iets dat werd veroorzaakt door bovennatuurlijke of goddelijke krachten, maar door natuurlijke en menselijke oorzaken. Hij heeft de werking van het menselijk lichaam uitzonderlijk goed begrepen en vastgelegd. In zijn werk On de Nature of Man beschrijft Hippocrates een netwerk van phlebes of aderen – waarschijnlijk omdat hij aderlatingen deed – die geen verband hadden met de bloedvaten in het lichaam. In feite had Hippocrates het over een netwerk van energetische kanalen (meridianen) die in grote mate lijken op de Chinese meridianen. Wat Hippocrates in zijn leer heeft opgeschreven is echter pas goed te begrijpen als je ook kennis hebt van de Yin-Yang en de vier elementen theorie vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde.

De laatste jaren is Hippocrates Geneeskunde, of Oude Griekse Geneeskunde, in onbruik geraakt, doordat de moderne technologische westerse geneeskunde zich met name richt op het evidence based menselijk functioneren. Niet alleen is daardoor waardevolle kennis verloren gegaan, onder meer van de 72 aderlatings/acupunctuurpunten van Hippocrates, maar ook de basiscompetenties die een arts volgens Hippocrates dient te hebben, met name het beoefenen en cultiveren van ‘deugdzaamheid’, om een goede therapeut te kunnen zijn.

Yan Schroën zal in zijn lezing “Systeemgeneeskunde en TCM: een boeiende ontmoeting tussen oud en nieuw” vertellen over de systemische benadering die de gescheiden werelden van oosterse en westerse geneeskunde weer bij elkaar brengt. Dat gaat verder dan het op een westerse manier bekijken van oosterse kennis, dat vereist óók een verandering van analytisch denken naar dynamisch systemisch denken. Van het opknippen van een probleem in stukjes naar het snappen van de relaties tussen de onderdelen waaruit een geheel bestaat. Er komt dus niet een therapeutische oosterse mogelijkheid bij (b.v. acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde) die vanuit westers perspectief als ‘complementair’ of ‘alternatief’ kan worden gezien, er ontstaat een nieuw dynamisch samenspel van twee gelijkwaardige werelden die zowel aan ‘disease management’ doen als aan ‘health promotion’. Een nieuwe samengevoegde systemische gezondheidswetenschap waarin evenveel ruimte is voor de fysiek meetbare werkelijkheid als de energetische lang-niet-altijd-meetbare-maar-daarom-niet-afwezige werkelijkheid van de natuur met haar seizoensgebonden natuurlijke processen om ons heen.

Zo’n nieuwe werkelijkheid vraagt om een nieuwe aanpak. International Lectures en Yan Schroën Lectures gaan deze uitdaging graag aan. Een lange weg, een pad dat zal ontstaan door er op te lopen, een wereld waarin mensen de moed zullen moeten hebben om het ‘gekende’ te vervangen door het ‘nog onbekende’, het ‘onzekere’ voor het ‘zekere’ te nemen, oog te hebben voor de personalized quality of life die eenieder van ons te bieden heeft in goede dagen en te verliezen in slechte dagen. Over de plannen die Yan Schroën en Roger Hendriks hebben om die toekomst mogelijk te maken, willen we het graag met u hebben.

En om al die facetten van Oud en Nieuw met elkaar te vieren, sluiten we graag af met een borrel en wat hapjes. Om te toosten op een voorspoedig, gezond en gelukkig 2018 voor ons allemaal.

PROGRAMMA 5 januari 2018
14.00 uur: Oud en Nieuw: een eeuwenoude traditie – Yan Schroën
14.45 uur: Ancient Greek Acupuncture – Alexandros Tilidikis
15.30 uur: Systeemgeneeskunde en TCM: een boeiende ontmoeting tussen oud en nieuw – Yan Schroën
16.30 uur: International Lectures en Yan Schroën Lectures: samenwerking die oud en nieuw verbindt – Yan Schroën, Roger Hendriks
17.00-18.00 uur: Borrel met hapjes

Er zal geen accreditatie worden aangevraagd voor deze middag.
Locatie
Van der Valk Hotel 's-Hertogenbosch – Vught
Bosscheweg 2
5261 AA Vught

Tel: +31 73 658 7777
Taal
Nederlands en Engels
Prijs
€ 20
Doelgroep

Acupuncturisten, herbalisten, tuina therapeuten, shiatsu therapeuten, laatste jaar TCM, studenten acupunctuur, studenten herbalist, studenten tuina, studenten shiatsu, alle geïnteresseerden.

© International Lectures | PO Box 1814 | NL-3800 BV Amersfoort | T: +31 615500460 | E: info@internationallectures.nl