Dynamiek van de diagnostiek

Dynamiek van de diagnostiek
Dynamiek van de diagnostiek
11 en 12 januari 2019
12:30 - 18:00 uur

Een diagnose is nooit “af”, zelfs niet als deze volgens de regels is gesteld na het doorlopen van alle logische stappen die bijvoorbeeld in de strategie van de differentiaal diagnostiek zijn opgenomen. Het is en blijft namelijk altijd slechts een momentopname van een dynamisch proces dat per definitie nooit stilstaat.


Wanneer een patiënt zich aan u presenteert, laat hij een evenwicht zien dat op dát moment stabiel en begrijpelijk is. Dat evenwicht kunt u benoemen, beschrijven en op basis daarvan een behandeling inzetten. De patiënt zal door het consult en door de behandeling uit dat tijdelijke stabiele evenwicht worden gebracht en naar een nieuw evenwicht bewegen. U verwacht natuurlijk dat dat in de richting zal zijn die u met uw behandeling hebt ingezet. Maar dat is niet vanzelfsprekend het geval.


Onderliggende dynamiek

Het onderliggend dynamisch proces wat tot een verstoring van de homeostatische balans bij de patiënt heeft geleid, is essentieel. Welke beweging ligt daaraan ten grondslag? Hoe moeten wij het lichaam van de patiënt lezen om te begrijpen wat het ons daarover vertelt?


Als u een patiënt uit zijn tijdelijke stabiele evenwicht brengt, kan het onderliggend dynamisch proces weer de overhand krijgen. Een krachtige beweging kun je namelijk niet zomaar in de door jou gewenste richting beweging. Hij kan bijvoorbeeld ook overslaan - ook onbedoeld door een door u ingezette behandeling - op een andere meridiaan.

 

Als therapeut hebt u de verantwoording, dat te begrijpen. U behandelt namelijk geen diagnose, u behandelt de dynamische processen die zich bij/in een patiënt afspelen. En de enig juiste behandeling is het begeleiden van de patiënt naar zijn eigen homeostatische evenwicht, waarin hij zelf weer alle uitdagingen die het leven aan hem stelt, binnen de grenzen van zijn “eigen” homeostase kan verwerken. Die begeleiding kan bestaan uit gesprekken, acupunctuurbehandelingen, Chinese kruiden, tuina, shiatsu, voedingsadviezen, leefregels, Tai Chi, QiGong, doorverwijzing naar een westerse specialist, etc. 


Welke begeleiding de juiste is, hangt af van het onderliggend dynamisch proces en de mogelijkheden die u als behandelaar hebt, de voor de patiënt noodzakelijke beweging in gang te zetten.


Wat leert u tijdens deze tweedaagse cursus?

Tijdens de eerste dag zult u leren hoe u bij een patiënt naar de onderliggende dynamische processen moet leren kijken waarmee een patiënt zich bij u presenteert. Wat betekent dat voor de behandeling? Welke acupunctuurpunten en/of welke kruidenformules moet u gebruiken om tegelijkertijd een patiënt te behandelen én om te voorkomen dat een dynamisch proces overslaat op een andere meridiaan? Wat zijn de valkuilen?


Tijdens de tweede dag zal dit verder uitgewerkt worden met een drietal patiëntdemonstraties.


Locatie
Kontakt der Kontinenten
Amersfoortsestraat 20
3769 AS Soesterberg

Tel: +31 346 351755
Taal
Nederlands
Prijs
€ 345

incl. koffie/thee/water

Vereiste voorkennis

Basis TCM.

Doelgroep

Acupuncturisten, herbalisten, tuina therapeuten, shiatsu therapeuten, laatste jaar TCM, studenten acupunctuur, studenten herbalist, studenten tuina, studenten shiatsu.

Geaccrediteerd door

Accreditatie is verkregen van NVA (code ATK), NWP (3 punten/dag) en Zhong (categorie 1, 10 NAP).

Accreditatie zal worden aangevraagd bij Eufom en BAF indien de cursist bij een van deze vakorganisaties is aangesloten.

Een lid van de VNT kan op de leden-site een individuele accreditatie aanvragen.

© International Lectures | PO Box 1814 | NL-3800 BV Amersfoort | T: +31 611269709 | E: info@internationallectures.nl