Verandering van denken

Verandering van denken

Verandering van denken

Hoe kun je je het beste gezond voelen?
Als je de kranten moet geloven, hangt dat af van de hoeveelheid alcohol, koffie, groente, fruit, vlees. Of van de hoeveelheid stress die je op je bordje krijgt en de hoeveelheid mindfulness of yoga die je daar tegenover kunt zetten. Of van de inspanning die je verricht in de sportschool, het sociale netwerk waarin je je thuis voelt, het maatschappelijk succes dat je toelacht.
Wetenschap doet onderzoek naar al dan niet gesubsidieerde hypothesen, scholen en universiteiten verkondigen al dan niet politiek correcte werkelijkheden, al dan niet gekleurde experts doen daar via ontelbare media- en lobbykanalen nog een schepje bovenop.

En ik dan? Hoeveel verstand heb ik er zélf van?
Of is het misschien beter om de vraag te stellen: wat geloof ik echt zélf van de wereld om me heen, van de wereld die ik ben?

Dat roept meteen andere vragen op, bijvoorbeeld: Wie ben ik dan? Wat betekent het dat lichaam en geest één zijn? Wat betekent het dat we in harmonie met de natuur zouden moeten leven? Wat betekent het dat existentiële angst en eeuwige wijsheid één zijn? Wat betekent het dat wuji het alles is dat niets is, waar ruimte en tijd nog niet met elkaar verbonden zijn? Wat betekent het dat taiji de staat van perfecte harmonie van tegenstellingen is, en ook de eerste trilling in ruimte en tijd?

Het betekent dat we in dit leven kwetsbaar zijn. Dat we in ruimte en tijd gescheiden zijn van de perfecte harmonie zonder tegenstellingen, maar daar tegelijkertijd óók ons hele leven lang tot in de eeuwigheid mee verbonden zijn. Zou dat misschien ook één van de verklaringen kunnen zijn dat we, nadat we in ons dagelijkse doen en laten voortdurend uit evenwicht worden gebracht, iedere keer weer in een nieuw tijdelijk homeostatisch evenwicht terecht kunnen komen? Is dat wat wij ervaren als gezondheid?

Maakt dat van gezondheid iets algemeens of individueels? Feit is dat het homeostatisch evenwicht namelijk niet van iemand anders is, het is óns evenwicht. Het evenwicht waarin wij vanuit onze verlichte staat - waarin we verkeerden toen we werden geboren - onbewust zijn gaan geloven, het evenwicht waarvan we kunnen zeggen dat we ons daar gezond bij voelen.

Het is het evenwicht dat we hopen te herkennen in de woorden waar we dagelijks mee te maken hebben, vanuit de wereld om ons heen in de wereld die ik ben. Het is óók het evenwicht dat u als therapeut in beweging brengt, waardoor u bij de patiënt de verbinding met de eeuwigdurende trilling van harmonie - die zich overal in de wereld om hem heen en de wereld die hij is, manifesteert - weer kunt herstellen.

Dat vraagt een harmonieus en gezond evenwicht van de wereld om u heen, en dus van de wereld die begint bij u zelf. Dat vraagt een andere manier van denken van de wereld om u heen, en ook hier geldt: van de wereld die begint bij u zelf.
En die wereld is begonnen op het moment dat u vorm kreeg in de ruimte en tijd die we ‘de wereld om ons heen’ noemen. De wereld die uit méér bestaat dan alcohol, koffie, groente, fruit, vlees, stress, mindfulness, yoga, sportschool, het sociale netwerk en het maatschappelijk succes.
Het is de wereld die tot in eeuwigheid verbonden is in perfecte harmonie, en waar ons zelfgenezend vermogen ons telkens weer naar toe terug brengt als we uit evenwicht zijn gebracht.

De wereld om ons heen moet alleen leren er zo over te denken. Dat vraagt een verandering van denken. In de wereld die begint bij onszelf.

Hopelijk kunnen de cursussen van International Lectures u daarbij helpen. Wij proberen u docenten en cursussen aan te bieden die verder gaan dan alleen het bijschaven van uw bestaande kennis. Wij hopen u telkens weer te kunnen inspireren met nieuwe inzichten of gedeelde persoonlijke ervaringen waardoor u uw eigen inzichten kunt verrijken. Zowel als therapeut als in uw persoonlijk leven.

Yan Schroën zal u tijdens de Tao of Love and Sexuality (8 maart 2019) uitleggen welke rol Qi speelt op het gebied van de seksualiteit en hoe u in uw praktijk met eenvoudige oefeningen problemen als onvruchtbaarheid, impotentie en frigiditeit kunt behandelen.

Tuvia Scott zal u op 15, 16 en 17 maart 2019 de Abdominal Acupuncture therapie uit de doeken doen die met name bij de behandeling van chronische, langdurige aandoeningen uiterst effectief is. Een niet onbelangrijk aspect van deze behandelmethode is dat het naaldgebruik oppervlakkig is en zonder ‘de qi’. Dat maakt de behandeling pijnloos en daardoor uiterst geschikt voor patiënten die angst voor naalden hebben. De behandeling wordt ook wel de ‘wonder therapie’ genoemd. Na deze driedaagse zult u begrijpen waarom, en kunt u hem meteen zelf in de praktijk toepassen.

Nicholas Van Bergen Garner geeft u met de zeer interessante driedaagse Effective pain relieving needling techniques - Trigger points and beyond (5-7 april 2019) een kijkje in de wereld van pijn en hoe er vanuit oosters en westers perspectief tegen pijn wordt aangekeken. Alle punten en technieken worden vanuit een wetenschappelijk oogpunt verklaard met de bijbehorende anatomische en fysiologische kenmerken en ook vanuit een Chinees medisch perspectief. Nicholas zal van de verschillende lichaamsregio’s de spieren, triggerpunten, zenuwinnervaties en relevante acupunctuurpunten bespreken, evenals de effectieve naaldtechnieken in relatie tot Zang Fu, vijf elementen, het klimaat, etc.
Studenten vinden het een heel plezierige en leerzame cursus en geven aan dat ze de behandelingen en naaldtechnieken meteen in hun praktijk kunnen toepassen.
NB: De NVA heeft deze cursus geaccrediteerd als WM/AT.

Voor cursisten die eerder de 9- of 12-daagse Shen Hammer polsdiagnostiek cursus hebben gevolgd, geeft Sybill Huessen met haar team van 10-12 mei 2019 voor het eerst The ABC of Shen Hammer Pulse Diagnosis - Advanced Course. Een unieke kans om uw vaardigheden te verbeteren én een stap verder te komen op het gebied van patroondifferentiatie in verschillende diagnosesystemen, zoals Zang Fu, Substances, Liu Jing of eerste indrukken.

De Australische docent David Hartmann geeft van 24-26 mei 2019 de cursus The Power of Traditional Chinese Medicine in Treating both Spiritual and Physical Complaints. Centraal bij deze cursus staat het begrip ‘lichaam en geest’. Wat betekent het dat lichaam en geest één zijn? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Wat is de rol van Qi in het leven? Wat is de rol van Qi bij onze diagnose en behandeling? Hoe kunnen we deze inzichten terugvinden in de verschillende Chinese geneeskundige concepten?
Aan het eind van de workshop zal u duidelijk zijn hoe u deze kennis kunt gebruiken als de verschillende acupunctuurpuntcombinaties worden besproken die u kunt gebruiken voor zowel geestelijke als lichamelijke klachten.

David Hartmann geeft ook de workshopserie Master the Point Combinations Part 1, 2 and 3. Wat maakt puntcombinaties zo’n krachtige therapeutische tool? Waarom werken acupunctuurpuntcombinaties? Hoe weet u welke combinatie u moet gebruiken? Welke rol speelt het stellen van de diagnose daarbij?
David Hartmann heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in acupunctuurpuntcombinaties. In september 2019 komt zijn boek Principles and Practical Application of Acupuncture Point Combinations uit bij uitgeverij Singing Dragon. Hij zal deze kennis vanuit verschillende perspectieven binnen de Chinese geneeskunde aan u presenteren en met u oefenen.U kunt zich voor alle drie de delen afzonderlijk inschrijven, maar het moge duidelijk zijn dat u de puntcombinaties beter zult leren beheersen als u meerdere weekenden komt volgen. Om u daarbij tegemoet te komen geeft International Lectures u korting als u twee of drie weekenden wilt bijwonen.
Het boek Principles and Practical Application of Acupuncture Point Combinations zal tijdens de cursus ook voor een speciale kortingsprijs kunnen worden aangeschaft.

Voor wie polsdiagnostiek wil leren beheersen, organiseren wij van september 2019 tot mei 2020 wederom de succesvolle 12-daagse ABC van de Chinese polsdiagnostiek van Sybill Huessen en haar team. Maximaal 16 studenten krijgen de kans onder persoonlijke begeleiding van meerdere assistenten de polsdiagnostiek in al haar facetten onder de knie te krijgen. Hierbij staat het model van dr. John Shen en dr. Leon I. Hammer centraal dat ontwikkeld is vanuit de klassieke polsdiagnostiek, maar dat beter aansluit bij de patiënten in de huidige samenleving waarbij met name de psycho-emotionele aspecten van belang zijn. Met eenvoudige palpatietechnieken kunnen vele belangrijke details voor de differentiaal diagnostiek en het behandelingsplan worden ontdekt. Essentieel voor het slagen van de TCM-therapie!

Nicholas Van Bergen Garner geeft in september en december 2019 voor de tweede keer bij International Lectures de cursus Uncover the natural beauty of the face - The magic of facial and cosmetic acupuncture. U zult leren hoe u lichamelijke onevenwichtigheden in het gezicht kunt herkennen en behandelen door achterliggende diepe emotionele stagnaties los te maken en gebruik te maken van de innerlijke vreugde en uiterlijke schoonheid van de patiënt. Daardoor ontstaat er een harmonisatie op fysiek, mentaal en spiritueel niveau. Patiënten krijgen letterlijk hun eigen gezicht terug, een gezicht dat hun persoonlijke innerlijke harmonie en natuurlijke schoonheid volop laat zien.
De cursisten die de cursus de eerste keer bij ons hebben gevolgd, waren uitermate enthousiast zowel over deze cursus als over de docent.

Van 8-10 november 2019 verwelkomen wij Amos Ziv wederom met zijn Meridian Wave channel theory application for pain management. Deze uiterst effectieve pijnbestrijdingsmethode is gebaseerd op TCM Channel Theory en de activatie van de Jing Well punten en wordt wereldwijd inmiddels bij duizenden patiënten met succes gebruikt door talloze behandelaren. De methode is vooral effectief bij veel voorkomende klachten van het bewegingsapparaat, zoals chronische of acute rug-en nekpijn of verminderde bewegelijkheid, radiculopathie ten gevolge van bulging disk of hernia, gewrichtspijn, frozen shoulder, carpaal tunnelsyndroom, tennis- en golferselleboog, trigger vinger, De Quervain syndroom, en postoperatieve pijn.
Cursisten zijn zeer enthousiast over de docent en de directe toepasbaarheid in hun praktijk!

Tot slot: op dit moment zijn wij volop bezig met de planning voor eind 2019 en 2020. Wij hopen u ook dan weer met interessante en inspirerende cursussen te kunnen blijven verrassen!
Dank u wel voor uw aandacht. We hopen u op een van onze cursussen te mogen begroeten.
© International Lectures | Noorderhoofd 101 | NL-3846 JV Harderwijk | T: +31 611269709 | E: info@internationallectures.nl